A case study megoldások során elég gyakori probléma, hogy a vállalatnak egy új képességet/tudást kell kifejlesztenie. Erre kétféle megoldás kínálkozik, vagy belsőleg fejleszti ki (Apple Ipod, Ipad) vagy külső cégtől szerzi be az információt (Disney-Pixar a 90-es években). Ebben a cikkben most a külső beszerzésről fogok írni és egy framework-öt ismertetek, ami segít eldönteni, hogy az adott helyzetben a külső beszerzés két lehetséges módja között az allience-t vagy a mergers and acqusitions(a mergers and acqusitions egynek veszem a lényeg szempontjából, mert mindkettőben tulajdonrész cserél gazdát)-t válassza a cég.

allience.jpg

A framework-öt alapvetően három részre lehet osztani. Az első a környezetet mutatja (uncertanty, urgency, dispersion of knowledge and competition for resources), a második, a tranzakciós részeket mutatja be (specific investmenttől- a regime-ig), a harmadik pedig magát a cég tulajdonságait vizsgálja. Az első cikkben a környezet részét fogom bemutatni.

Uncertainty

Itt a bizonytalanság a legfontosabb tényező, amennyiben nem tudod pontosan megmondani mit vennél meg és miért, akkor az elején célszerű „csak” szövetségre lépni vele, hogy pontosabban feltud mérni a cég konkrét értékét. Erre példát a szoftveriparágba láthattok, ahol a szoftveróriások először csak szövetséget kötnek a cégekkel és csak utána vásárolják fel őket, amikor már látszik a végeredménye a munkájuknak a startupoknak.

Urgency

Minél sürgetőbb a dolog annál inkább célszerűbb a szövetség, mert jelentősen gyorsabb és könnyebb összehozni, mint egy felvásárlást, ami akár hónapokig is elhúzódhat.

Dispersion of knowledge

Mivel a cégek különbözőképpen kezelik az információt és más folyamataik vannak, ezért minél nagyobb ez a különbség annál inkább célszerű csak szövetségre lépni mert az integráció túl sokáig tart ha egyáltalán képesek rá.

Competition for resources

Amennyiben van rá lehetőség, hogy a versenytársunk megelőz és felvásárolja előlünk a konkurens céget, akkor kénytelen vagyunk mi is gyorsan lecsapni a lehetőségre, különben elhalasztjuk a legjobb lehetőségeket, ezért minél nagyobb a verseny ilyen téren annál inkább az M&A-t favorizálják a cégek.

A következő cikkben a framework tranzakciós részét veszem tüzetesebb vizsgálat alá.

Üdv,

Starbuci

A bejegyzés trackback címe:

https://case-study.blog.hu/api/trackback/id/tr594962422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása