Miután az elmúlt hetekben több esettanulmány verseny időpontja is ki lett hirdetve (ESET’12, illetve XIV. Országos Esettanulmány Verseny), úgy gondolom itt az ideje, hogy írjunk pár sort arról, hogy miért is érdemes üzleti esettanulmány megoldó versenyeken kipróbálnunk magunkat.

Az esettanulmány megoldás gyakorlatilag egy komplex, rosszul strukturált vállalati probléma idő nyomás alatt történő strukturált megoldása annak logikus, letisztult előadása. Mit is jelent nagy vonalakban ez a gyakorlatban?

  1. Komplex vállalati kérdés megoldása: A megoldásra szánt esettanulmány tárgya általában valamilyen vállalati probléma (pl. a Lipóti pékség növekedési irányai, vagy a KFC kínai piacra történő belépése), melynek definiálása legtöbbször általában a versenyzők dolga. A problémák, kérdések rendszerbe rendezése a versenyzők strukturáló képességét fejleszti, veszi igénybe.
  2. Időnyomás: Az esettanulmány megoldására általában adott időkeret áll a csapatok rendelkezésére, mely azonban versenyenként eltérő. Vannak 4- 8- 12- 16- valamint 24 órás versenyek. A rendelkezésre álló időkeret eltérő megoldási stratégiát követel meg a versenyző csapattól. A versenyzők a nagy nyomás alatti teljesítőképességüket fejleszthetik ez által. 
  3. A megoldás strukturált előadása: Hiába van egy csapatnak jó megoldása, ha nem tudja azt jól átadni a hallgatóságnak (és természetesen a zsűrinek). A jó előadásnak számos ismérve van (pl. a prezentáció külalakja vagy a kérdésekre adott válaszok), de mindezekhez jó kommunikációs képesség szükséges.

A szakmai és egyéb képességek fejlesztésén túl van még egy szempont, az ún. ’fun factor’. Az esettanulmány megoldás a csapattársakkal, barátaiddal számos ’egyéb élményt’ adhat. Együtt utazni egy nemzetközi versenyre, vagy a formális események utáni informális beszélgetések, sörözések során rengeteg új dolgot tanulhatunk, új emberekkel ismerkedhetünk meg.    

A bejegyzés trackback címe:

https://case-study.blog.hu/api/trackback/id/tr384847824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása